Coöperatie ZorgnaZorg en zorgcentrale TSN organiseren 24 uurs bereikbaarheid

Aanleiding

ZorgnaZorg vervult een belangrijke rol om in de spoedketen te ondersteunen bij triage en inzicht te hebben in beschikbare bedden en te ondersteunen richting thuiszorg of opname. Een regionaal coördinatiepunt moet de volgende functionaliteit leveren/organiseren of bewerkstelligen: ‘24/7 bereikbaarheid en inzicht in beschikbare capaciteit, waarbij de gekozen regionale infrastructuur geschikt moet zijn voor toekomstige verbreding naar andere zorgvormen’.
Samenwerkingsmogelijkheden binnen de zorginstellingen VVT en ZorgnaZorg is in het 1e kwartaal 2020 door een aantal coöperatieleden ZorgnaZorg onderzocht om de bereikbaarheid en de coördinatiefunctie van ZorgnaZorg uit te breiden.

Situatie tot vandaag

De kantoortijden van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur waarbinnen de Front Office ZorgnaZorg werkt, waren voor de spoed aanvragen niet toereikend. De triage voor spoedaanvragen werden buiten kantoortijd door de huisarts/vervangend arts (Dokters Dienst Groningen) gedaan door zelf contact te leggen met een zorgaanbieder of door de patiënt in te sturen naar het ziekenhuis.

Doelstelling

De verruiming van de bereikbaarheid en opname mogelijkheden draagt bij aan zorg op de juiste plek. Verplaatsingen kunnen daardoor voorkomen worden en de juiste zorgvorm en de daarbij behorende financiering wordt zo snel mogelijk ingezet.
Het doel is om de bereikbaarheid van ZorgnaZorg uit te breiden naar 24-uurs bereikbaarheid en in het weekend. Hierdoor kan er een optimalisatie plaats vinden van de plaatsingen buiten kantoortijd.
Het doel is om de kwaliteit van zorg te waarborgen en te verbeteren door samen te werken in de avond-, nacht- en weekenduren (ANW) en gebruik te maken van elkaars expertise. Betere continuïteit om triage uit te voeren en efficiënter te werken door gebruik te maken van elkaar.

Resultaat

Woensdag 8 april 2020 start Zorgcentrale TSN met de bereikbaarheid van ZorgnaZorg buiten kantoortijd. TSN werkt met dezelfde triage als ZorgnaZorg. Door de Corona crisis is deze samenwerking nog noodzakelijker geworden en is het geweldig dat TSN nu al kan starten. De eerste periode zal TSN en ZnZ wekelijks evalueren.

Concreet

Vanaf woensdag 8 april ELV coördinatie via 1 telefoonnummer vanuit huis en Transferpunt Ziekenhuis (en buiten kantooruren SEH):

Maandag tot en met vrijdag 08.30-17.00 uur

ZorgnaZorg

huisartsaanvraag@zorgnazorg.nl

Telnr: 050-305 3005

Maandag tot en met vrijdag 17.00 tot 08.30 uur, weekend en feestdagen

Zorgcentrale TSN

Telnr: 050-305 3005

Met dank aan de projectleden vanuit:
Oosterlengte, Zonnehuisgroep Noord, Zorggroep Drenthe, TSN
en Menzis.